Kegytemplomunk és környéke régi képeken

Reméljük sok kedves érdeklődőnek sikerül kellemes perceket szereznünk azzal, hogy Kegytemplomunkról és környékéről készült korabeli fotók és képeslapok segítségével akár közel száz évre tekinthet vissza és hasonlíthat össze múltat a jelennel.

Köszönettel tartozunk László atyának, aki megosztja velünk ezeket a ma már rendkívül ritka fényképeket, képes levelezőlapokat. Bizony nem is egy közülük majdnem száz éves!

Segítségükkel betekintést nyújthatunk a régi (akkoriban új templomként emlegetett) templomba. Láthatjuk a legelső festés díszeit, az akkor még máshol elhelyezett oldaloltárakat. Az egyik képeslap kis képe a jelenleg a főoltár takarásában lévő, ezért sajnos nem látható, szentély-üvegablakot is megmutatja nekünk. Jó megfigyelők azt is felfedezhetik, hogy a diadalíven sem mindig az a freskó volt, mint manapság.

Olyan csemegéket is láthatunk itt, mint a régi kápolna “kegy-oltára”, vagy arról a tölgyfáról készült fénykép, amelyre a Kegykép van felfüggesztve. Érdekesek a távlati képek is, melyek az akkoriban még beépítetlen, ugyanakkor szépen rendezett tereket mutatják.

Az itt bemutatott képek jellemzően nem máriaremetei hívektől származnak. Bár nyilvánvaló, hogy a környék lakossága az idő múlásával folyamatosan cserélődik, de emellett azt is feltételezzük, hogy talán fellelhetők még a templomot és környékét ábrázoló fényképek, vagy más dokumentumok. Ha valaki rendelkezik ilyenekkel és hajlandó azok szépségét, hangulatát másokkal ( ezen a fórumon akár azt is mondhatjuk – a nagyvilággal ) is megosztani, az kérjük jelezze ezt felénk. A kölcsönkapott “kincseket” digitalizálás után természetesen visszajuttatjuk eredeti tulajdonosaikhoz.