A Máriaremetei egyházközség honlapjáról
http://www.mariaremete.hu > Archívum > Régi fotók, dokumentumok > Kegytemplomunk és környéke régi képeken

Kegytemplomunk és környéke régi képeken

[2005-02-28 00:00]

Közel száz évvel ezelőtti hangulat az akkoriban kézzel utószínezett fotón.

Üdvözlet
Máriaremetéről

Reméljük sok kedves érdeklődőnek sikerül kellemes perceket szereznünk azzal, hogy Kegytemplomunkról és környékéről készült korabeli fotók és képeslapok segítségével akár közel száz évre tekinthet vissza és hasonlíthat össze múltat a jelennel.

Köszönettel tartozunk László atyának, aki megosztja velünk ezeket a ma már rendkívül ritka fényképeket, képes levelezőlapokat. Bizony nem is egy közülük majdnem száz éves!

Segítségükkel betekintést nyújthatunk a régi (akkoriban új templomként emlegetett) templomba. Láthatjuk a legelső festés díszeit, az akkor még máshol elhelyezett oldaloltárakat. Az egyik képeslap kis képe a jelenleg a főoltár takarásában lévő, ezért sajnos nem látható, szentély-üvegablakot is megmutatja nekünk. Jó megfigyelők azt is felfedezhetik, hogy a diadalíven sem mindig az a freskó volt, mint manapság.

Olyan csemegéket is láthatunk itt, mint a régi kápolna "kegy-oltára", vagy arról a tölgyfáról készült fénykép, amelyre a Kegykép van felfüggesztve. Érdekesek a távlati képek is, melyek az akkoriban még beépítetlen, ugyanakkor szépen rendezett tereket mutatják.

Az itt bemutatott képek jellemzően nem máriaremetei hívektől származnak. Bár nyilvánvaló, hogy a környék lakossága az idő múlásával folyamatosan cserélődik, de emellett azt is feltételezzük, hogy talán fellelhetők még a templomot és környékét ábrázoló fényképek, vagy más dokumentumok. Ha valaki rendelkezik ilyenekkel és hajlandó azok szépségét, hangulatát másokkal ( ezen a fórumon akár azt is mondhatjuk - a nagyvilággal ) is megosztani, az kérjük jelezze ezt felénk. A kölcsönkapott "kincseket" digitalizálás után természetesen visszajuttatjuk eredeti tulajdonosaikhoz.

+ Fényképalbum (összes kép: 25)

Krausz Lajos szobrászművész templomkertben lévő alkotását (A fájdalmas Szűzanya útja - V. A kereszt alatt) ábrázolja a Szervita Rendház kiadásában készült képeslap.

A kereszt alatt

1899. nyarán a régi kápolna már nem állt, helyén folyt az új templom építése. Ezt a fényképet Elbl és Pietsch udvari fényképészek 1899. márciusában készítették, valószínűleg abból a célból, hogy a lebontás előtt még megörökítsék az utókor számára a már akkor is réginek nevezett kápolna Kegy-oltárát. Nem alkottak hiába, jóvoltukból - és annak jóvoltából, aki ezt a képet László atyára bízta - most mi is láthatjuk. Köszönet érte!

A régi kápolna belseje

A Lurdesi kápolna

Ezt az üdvözlőlapot egy kedves hölgy írta édesanyjának 1935. április 25.-én.

Képeslap nyolc kicsi képpel

A diadalíven (a jelenlegi freskó helyén) olvasható szöveg: Üdvözlégy Mária Irgalmasság Anyja! A lapot a postabélyegző tanúsága szerint 1909. április 17.-én adták fel Budapestre.

Az új templom oltára

A gyóntatószékek akkoriban még az északi falon kaptak helyet. Figyeljük meg a régi freskót, valamint a gyönyörű csillárokat!

A kegytemplom belseje

Az 1907. május 15.-én útnak indult levelezőlapot Budapestre címezték.

Kegytemplomunk nyugat felől

A Templomkert szobrai

Kegykép

   
Copyright © Egyházközség - Máriaremete. Minden jog fenntartva
Made with WebGyurma